CĂLĂRAȘI: PROCESIUNE CU ICOANA MAICII DOMNULUI ,,PORTĂRIȚA”

31 August 2018

PROCESIUNE CU ICOANA

MAICII DOMNULUI ,,PORTĂRIȚA”

DE LA BISERICA SF. AP. PETRU ȘI PAVEL

DIN ARHIEPISCOPIA SUCEVEI ȘI RĂDĂUȚILOR


Comunicat de PresăÎn perioada 31 august - 02 septembrie 2018, cu arhiereasca binecuvântare și implicare a Preasfințitului Părinte Episcop VINCENȚIU, Protopopiatul Călărași în colaborare cu Primăria Municipiului Călărași, organizează o procesiune cu Icoana Maicii Domnului „Portărița” de la Biserica Sf. Ap. Petru și Pavel din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.


Calendarul evenimentelor se va desfăşura după următorul program:


Vineri, 31 august 2018:

La ora 17:00, va avea loc primirea Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului la Intersecția cu Strada Nicolae Titulescu – strada București - de către Preasfințitul Părinte VINCENȚIU, apoi delegația Arhierească împreună cu soborul de preoţi şi credincioşii, vor pleca într-o procesiune pe ruta Strada Nicolae Titulescu - strada București până la Biserica ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Volna, unde Icoana Maicii Domnului va fi depusă într-un baldachin în curtea sfântului lăcaş.


           Credincioșii vor fi debarcați acolo unde se va putea permite, apoi vor fi îmbarcați în zona Spitalului unde vor fi autocarele.

        În ziua Procesiunii sectorul dintre str. Grivița și str. București va fi închis.


Programul liturgic:


-        Vineri, 31 august 2018:


De la ora 19:00 – Acatistul Maicii Domnului, slujba Vecerniei, Priveghere și Taina Sfântului Maslu.


-        Sâmbătă, 01 septembrie 2018:


De la ora 07:00–10:00 - Acatistul Maicii Domnului și Sfânta Liturghie.

De la ora 18:00 – slujba Vecerniei, Acatistul Maicii Domnului și Taina Sfântului Maslu.       


-        Duminică, 02 septembrie 2018:


Începând cu ora 09:00, va fi săvârşită Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfinţitul Părinte VINCENȚIU, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, alături de un ales sobor de preoți și diaconi.

Împreună rugători vor fi şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, judeţene şi credincioşi. Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, va rămâne spre închinare până duminică, 02 septembrie 2018, ora 15:00, când delegația va pleca din Municipiul Călărași.

Între reprezentările Maicii Domnului, la Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Rădășeni, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, se află această icoană făcătoare de minuni și mare ajutătoare celor care sunt în neputință sufletească și trupească, numită „Portărița”. 

Această Icoană făcătoare de minuni are totuși o istorie minunată, plină de tâlc, care vorbește despre milostivirea fără margini a Maicii Domnului.


La Mănăstirea Râşca, către sfârşitul veacului al XlX-lea, stăreţea ieroschimonahul Veniamin Piticariu, originar din satul Mihăieşti, situat foarte aproape de Rădăşeni, dorea să lase în urma sa o icoană pictată la Sfântul Munte. Din osteneala sa şi a obştii a strâns galben după galben, i-a aşezat într-un baston de bambus, gol pe dinăuntru, şi a plecat spre Sfântul Munte. Drumurile erau lungi, nesigure, dar hoţii nu-şi puteau închipui că o adevărată comoară era ascunsă într-un sărăcăcios baston.

A luat corabia spre Constantinopol, însă furtuna era cât pe ce să-i înece. Au scăpat cu viaţă, dar bastonul s-a pierdut în mare. Trist şi sărac, monahul s-a dus totuşi la Athos, dar nu a mai putut strânge alţi bani şi, deci, nu şi-a putut împlini dorinţa. La întoarcere, în anul 1891, aşteptând corabia la Istanbul, şi-a văzut bastonul într-o grămadă cu obiecte pescuite din mare, care îşi aşteptau proprietarii. Văzându-l că se interesează de bastonul îmbibat cu apă, stăpânul dughenei din vecinătate i-a spus că-i prea greu toiagul acela spre a-i fi de folos, pentru că a stat prea mult în apă şi, ca atare, nu mai poate fi de ajutor nimănui. La insistenţele monahului, turcul i l-a dat cu mare plăcere, neştiind de galbenii purtaţi în el, taina bastonului rămânându-i ascunsă. Având „comoara“ recuperată, Veniamin Piticariu s-a întors la Athos şi a comandat icoana mult dorită unui vestit pictor de la Schitul Lacu. Revenind în ţară, arhimandritul Veniamin a dăruit icoana mănăstirii sale de metanie.

În deceniile care au urmat, „Portăriţa“ de la Râşca a ajutat multor credincioşi, devenind cunoscută în timp ca icoană făcătoare de minuni. De aceea, de câte ori, venea vreme de mare secetă peste satele din împrejurimi, cunoscându-se faima şi ajutorul primit de la icoană de multe ori în trecut, sătenii solicitau ieşirea acesteia în procesiune religioasă.

Şi aşa, cu icoana înveşmântată în straie frumoase, purtată în carul cu boi, cu mare alai, format din credincioşi şi preoţi, se oficiau, din sat în sat, slujbe la troiţe, la biserici şi la marginea ogoarelor, pentru dezlegarea norilor şi aducerea ploii dătătoare de belşug.

Aflând despre puterile icoanei, locuitorii Rădăşenilor au cerut ca icoana să fie adusă şi în satul lor năpăstuit de secetă. Aşa că, într-una din zilele lunii mai a anului 1921, preoţii au pornit cu icoana în procesiune de la Râşca spre Rădăşeni. După rugăciunile şi slujbele din sat şi din livezile cu meri, minunea s-a întâmplat, pentru că, spre seară, ploaia a venit peste aşezarea oamenilor ce îşi dovediseră credinţa de nenumărate ori în trecut, dar şi atunci, când îşi puseseră ultimele speranţe în puterile „Portăriţei“.

S-a mai petrecut însă o mare minune: a doua zi, când să se pornească alaiul din loc, de la biserică, unde se oficiase ultima slujbă pentru sat şi se înălţaseră rugăciuni de mulţumire pentru ploaia adusă, icoana nu s-a mai lăsat luată în procesiune. Boii nu au mai putut fi urniţi din loc în niciun chip, până ce nu a fost coborâtă icoana din car.

De îndată ce a fost dusă la adăpost în biserică, carul cu boi s-a pornit fără nici o oprelişte. Cert este că cele petrecute în satul Rădăşeni în luna mai a anului 1921 au fost preluate de tradiţia locului şi, din generaţie în generaţie, din casă în casă, din familie în familie, istorisirea a ajuns până în vremurile de acum.

Fiecare mână de ajutor pe care ne-o întinde, Maica Domnului ne repetă neîncetat nemuritoarea ei chemare: ,,Oameni buni, să faceți tot ce v-a zis El să faceți!”. E ca și cum ar zice: fiți aproape de Dumnezeu, fiți aproape unii de alții! În aceasta se cuprinde toată Evanghelia.

Preasfințitul Părintele nostru VINCENȚIU, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, ne-a acordat Arhiereasca Binecuvântare de a realiza această Procesiune pentru a răsplăti evlavia credincioşilor din toate parohiile Județului Călărași, ca aceștia închinându-se la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului ,,Portărița”, să le fie călăuză şi rugătoare înaintea lui Dumnezeu - Fiul pentru mântuirea sufletelor noastre.Se încarcă
0%
încărcat
Se încarcă
Se încarcă
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...